Nyheder


Yduns Have Samsø

Vi er et lille nystartet økologisk landbrug med fødderne på noget fantastisk økologisk jord. Gården har været drevet økologisk siden 1987. Gården blev opkøbt af Jordbrugsfonden SamsØkologisk i 2016 og er den første gård fonden ejer. Yduns Have bliver i år drevet af Rene, som har arbejdet på gården de sidste 3 år. Gården har sin egen gårdbutik og producerer alverdens grøntsager, frugt og bær, og er særlig kendt for sine jordbær. Udover at sælge i gårdbutikken har vi også et af Danmarks første fællesskabsstøttede landbrug. 55 medlemmer på Samsø støtter op om produktionen på Yduns Have ved at betale forud for adgang til gårdens produkter og får så til gengæld nogle lækre og utrolig friske grøntsager 28 uger om året. Vi udlejer også 6 fine hytter så kom og opleve Samsø og økologisk landbrug på Yduns Have.
Yduns Have Samsø
Yduns Have Samsø
Her i weekenden har du en suveræn mulighed for at hjælpe både os af med friske æg og samtidig hjælpe menneskerne og dyrerne på det yderst anbefalelsesværdige landbrug Troldgaarden ved Hovedgård!
Yduns Have Samsø
Yduns Have Samsø
Godt nytår til alle vores kunder! Tak for jeres støtte sidste år - vi glæder os til at se jer igen i det nye!

På dette tidspunkt sidste år skrev jeg lidt om, hvad der var sket i 2019 og hvilke forventninger jeg havde for det kommende år. Højest på listen var, at vi skulle blive forældre for første gang og i april kom Eddie til verden. Så langt så godt. Resten af året var, ja, I har vist godt hørt om Corona?

I år, som en form for tilbageblik, havde jeg brug for at reflektere lidt mere over det vi gør – nemlig at drive et mindre, alsidigt landbrug som afsætter alt lokalt. Giver det mening at gøre det, vi gør, når hovedparten af landbrug bliver større og mere industrialiserede og hvor befolkningen til stadighed flytter til byerne? Batter det noget på den store klinge?

I sommers tog Bjarke, Eddie og jeg til Stauns Sommersal for at opleve en debat mellem Knud Tybirk (biolog fra Samsø Kommune), Jens Kristian Kjeldahl (landmand på Samsø) og Søren Ejlersen (medstifter af Aarstiderne, som vi vist alle sammen kender). Der blev debatteret fødevarer, biodiversitet, økologi og betydningen af, hvad vi spiser for det landskab, vi lever i. Svære emner at komme til bunds med på så kort tid, men det var fedt at mærke det engagement folk havde for de samske marker og hvilken retning vores landbrug skal tage. Efter foredraget hilste jeg på Søren, som kender til Yduns Have, da Johannes i sin tid leverede grøntsager til Aarstiderne. Eftersom Søren i løbet af debatten havde præsenteret sit bud på Samsø 2.0, stillede jeg ham spørgsmålet om, hvad han ville gøre, hvis han var os. Han svarede, at vi tænkte ”for småt, og det bliver man slidt op af”.

Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle svare. Svare en mand, som står for et firma med en milliardomsætning og ikke selv er afhængig af vind og vejr da måltidskasserne kan bare fyldes med de afgrøder, der er på markedet. En virksomhed, som på den ene side er fortaler for mere biodiversitet, natur, mere plantebaseret livstil og ikke mindst økologi, og på den anden side i sit daglige virke følger strukturudviklingen i landbruget ved at købe fra større og større bedrifter, da alternativet, at købe fra mange mindre producenter, er økonomisk irrationelt. For blot 10 år siden var landet krydret med mange lokale kasseordninger, men Aarstidernes velsmagende fremmarch har næsten udryddet dem alle, da de har logistikken og størrelsen, der muliggør at spæde til med importerede frugter og grøntsager og levere til lavere priser. Og ikke mindst fordi måltidskasser har overgået grøntsagskasser, og det er noget nært umuligt for mindre primære producenter at være med på den bølge, da det kræver mange flere tilladelser at håndtere indkøbte friske og tørrede varer.

Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har noget imod Søren Ejlersen. Jeg kender ham ikke og han kan ikke forsvare sig her, men hans ord fik mig til at tænke meget og ofte siden, da de kom lidt ud af det blå.

Giver små landbrug mening? Burde vi følge hans råd og vokse? Få mere jord, flere ansatte, eksportere flere grøntsager udenøs, sidde mere på kontor selv? Jeg vil personligt hellere opleve et levende landskab med mange flere små producenter, der selv har deres virke i fingrene og som også vil understøtte levet på landet. Skal vi alle sammen være købmænd? Hvem skal så producere afgrøderne, som andre kan tjene på?

Jeg bliver ofte drevet af en følelse af, at hvis ikke vi gør det, vi gør, vil der ikke være nogen andre, der gjorde. Jeg kom ind i landbruget med en baggrund i universitetsverdenen og har en Bachelor i Statskundskab. Som jeg har berettet til adskillige journalister de sidste 3 år, så blev jeg simpelthen så træt af, at alle talte løs om bæredygtighed uden at handle og alle de forskningsartikler, jeg læste, henviste alle til de samme eksempler. Men hvem skulle være eksemplerne? Hvem skulle gå i kast med noget så risikofyldt? Hvad så, hvis der ikke var nogen der turde? Hvordan ville landbruget så se ud?

Jeg har tidligere været mere idealistisk og så gerne, at mindre og alsidige landbrug brødfødte hele landet, men jeg har siden måtte indse, at det nok ikke sker lige foreløbig. Der skulle en stor demografisk omvæltning til, hvor man flyttede ud af byerne i flokke, en aktiv politisk beslutning om, at sætte en grænse for landbrugenes størrelse og man skulle begynde at rette tilskuddene mod de ekstra værdier, såsom natur, biodiversitet, rent grundvand osv., hvor mindre, alsidige og økologiske gårde ofte præsterer ekstra. Dette kunne delvis regulere de kunstigt lave priser, som vi betaler for frugter og grøntsager i supermarkederne lige nu.

For fundamentalt har Søren jo ret. Man bliver slidt op af at være primær producent. Det er hårdt fysisk arbejde og man skal mestre mange forskellige færdigheder halvt uden at være rigtig dygtig til nogen af dem. På EU-plan er kun 11% af landmænd under 40 år og i Danmark står det endnu værre til - kun 7,5%. Der er flere landmænd i EU, som er over 90 end under 30. Men noget jeg kan mærke, uden at det be- eller afkræfter, at vores landbrug giver mening i et større perspektiv, er, at dem, der interesserer sig for at dyrke økologiske grøntsager, vil arbejde i mindre skala. De vil det overskuelige og det menneskelige, hvor de selv er ind over alle aspekter af deres produktion. De vil ikke sidde i en traktor 24/7, høste de samme afgrøder flere timer og dage i streg og de vil gerne have kundekontakt. Af de 12 frivillige og højskoleelever vi har haft glæde af i denne sæson (udover vores landbrugselev og to ansatte), starter 4 af dem på Kalø Økologisk Landbrugsskole her til januar.

Man kan tjene mere og lave mindre i mange andre erhverv, men jeg mener ikke, at slid skal være et grundvilkår i landbrug, men det er en konsekvens af det fødevaresystem, vi har lige nu. Jeg føler mig enormt stolt af at være landmand, der dyrker mad til mennesker og jeg føler, at vi er vildt privilegerede ved, at vi kan leve af at gøre det, vi elsker. Jeg elsker at prøve mærkelige sorter af, snakke med kunder, bruge hverdagen sammen med min hund og kæreste og være udenfor. Og jeg glæder mig til, at kunne introducere Eddie til alt hvad der har med jorden at gøre. Af hjertet tak til alle jer, der har kigget forbi gårdbutikken i år. Uden at I traf et aktivt valg om, at stikke hovedet forbi Yduns Have i stedet for at gøre det nemme ved at købe ind i Brugsen eller Netto, vil vi ganske enkelt ikke være her.

Jeg kan ikke svare på, om det vi gør giver nogen mening i et større perspektiv, men jeg er ikke i tvivl om, at landet og landskabet ville være fattigere hvis ikke der fandtes gårde som vores. Og jeg er i bund og grund bare dybt taknemmelig for, at vi må leve af, at dyrke grøntsager.
Yduns Have Samsø
Yduns Have Samsø
Vi er klar med alt hvad man skal bruge af grønne sager til julen og nytår og selvfølgelig også en masse æg til sæsonens bagværk. Vi har åbent hver dag og gør vores bedste for at butikken er fuldt forsynet. Hvis du vil bestille større mængder, eller der er noget du mangler, skriv til os! Tak fordi du handler lokalt! #samsø #økologi #iloveøko #køblokalt #lokaleråvarer #ydunshave
Yduns Have Samsø
Yduns Have Samsø
Julegaven 2020 er kommet! Vi har fået en lille levering af den flotteste grøntsagskalender 2021 af den inspirerende @gulerodskrigeren. De koster 380kr og kan findes lige nu i butikken. Der er meget begrænset lager så vent ikke for længe! Og skriv hvis vi skal lægge en til side til dig. #ydunshave #kalender2021 #grøntsagskunst
Yduns Have Samsø
Yduns Have SamsøYduns Have Samsø updated their cover photo.
Yduns Have Samsø
Yduns Have Samsø
Nu åbner vi op for tilmelding til Vinter Grønt abonnementet - i daglig tale CSA. Der er masse af god grønt at vælge imellem, så det er ikke kun for dem der elsker kål! Dog har vi, naturligvis, en hel del forskellige kål...

Et fællesskabsstøttet landbrug, eller CSA (Community Supported Agriculture) er et solidarisk samarbejde mellem forbrugere og producenter som giver bonden tryghed og fleksibilitet og forbrugeren billigere, mere varieret og friskere råvarer. Fællesskabsstøttet landbrug er et meget udbredt koncept i USA og så tæt på som i Norge er der over 56 af slagsen og tallet er stigende.

Det praktiske:
- Vi kører i 10 uger med opstart d.7 januar.
- Vælg mellem 6 eller 10 enheder om ugen.
- Afhentning mellem 15 og 18 om torsdagen, samt mulighed for at få stillet en kasse til side til senere afhentning.
- 6 enheder/uge = 800kr (ratebetaling er muligt efter aftale)
- 10 enheder/uge = 1200kr (ratebetaling er mulig efter aftale)
- Der er mulighed for at få leveret hvis du ikke selv har mulighed for at hente dine grøntsager - tilbudt af rare frivillige. Det koster 20kr/uge og pengene går til Økologisk Samsø.
- Fast pris på 3kr pr. æg for medlemmer ved afhentning af grønt.
- Bor du alene, kan du tegne et halvt abonnement. Bare skriv til os.

TILMELDING PÅ MAIL TIL ydunshavesamso@gmail.com inden d.31 december.