Hvis 2018 gik stærkt, så har 2019 spurtet forbi os. Jeg forstår næsten ikke, at sæsonen bare er slut og jeg kan fange mig i stadig at tænke på udplantninger og såninger, som vi skal nå. Så mindes jeg med lettelse på, at det er 29. december, det er koldt, blæsende og der er ikke noget, der skal nås ud over at høste lidt ind til butikken og samle dagens æg.
2018 var et helt vildt år. Vores første som selvstændige landmænd, hvilket bød på en masse udfordringer som at flytte til Samsø, investere alle vores penge i maskiner og frø, lære at drive virksomhed, lære at være arbejdsgiver, samtidig med at skulle planlægge og drive landbrug. Alt for første gang, og så med Danmarks historisk værste tørke som kulisse. Selvom 2018 gik så fint, så man kunne forvente, var det nok alligevel først i februar i år, at jeg følte mig udhvilet og ”fyldt” nok til at gå i gang med en ny sæson. Selvom der i landbrug er mange udfordringer, er det et fantastisk erhverv på den måde, at arbejdsbyrden følger langt hen ad vejen ens energiniveau. Når dagene bliver længere, og de nye frø skal sås, får man helt naturligt mere lyst til at være i gang.
Vi startede året med at købe en ny traktor med 4-hjulstræk og frontlæsser! En nødvendig investering, som muliggjorde et af de store projekter, vi havde planlagt for sæsonen – nemlig overfladekompostering. Tanken er at udsprøjte gavnlige mikroorganismer og fræse jorden meget øverligt og inkorporere det organiske materiale for at opbygge humus og lagre kulstof i jorden. Eksperimentet lykkedes ikke rigtigt – en kombination af for veludviklet græs, som ikke kunne slås ihjel af fræseren, og et manglende kendskab til vores jorde. Hvis du har undret dig over størrelsen på knoldsellerierne i år kontra sidste år, finder du her svaret. Vi var ikke opmærksomme på, hvor meget kvikgræs, der gemte sig på den mark, vi havde udset til knoldsellerierne, da det lå i dvale under tørken sidste sommer.
Vi tog vores nye spiringsdrivhus i brug i begyndelsen af februar og varmebordene som Bjarke, med hjælp af Bent, havde udviklet fungerede fantastisk. Det betød, at vi kunne komme endnu tidligere i gang med tomater, auberginer og peberfrugter og give den første generation af kål, salat m.fl. et godt forspring. Vi havde lidt problemer med fremspiring for nogle af drivhusplanterne, så derfor var der ikke så mange planter til salg i boden, men vi har planer om at udvide produktionen af udplantningsplanter, da vi kunne mærke at der var stor interesse for det i foråret.
I år havde vi en heltidsansat fra 1. april til 1. november og det har betydet rigtig meget. Vi er så taknemmelige for, at Freja havde lyst til at tilbringe så mange måneder hos os på gården og vi er især glade for, at hun vil komme og hjælpe os i marts og april næste år, så vi kan have lidt mere ro på, når den lille dreng i maven kommer ud! Udover Freja havde vi to højskoleelever fra Jyderup Højskoles kursus ”Det Lille Jordbrug”. Vi håber at Stinus og Victoria fik blod på tanden i forhold til at flytte på landet og muligvis også leve af jorden. Det var skønt at have to interesserede elever på gården i 5 måneder – tak. Vi har også haft en del frivillige forbi i løbet af sæsonen, to eller tre ad gangen og primært fra Danmark faktisk, og er rigtig glade for den energi, de kommer med.
På mange måder var 2019 et replay af 2018, fordi så meget af det, vi havde planlagt i 2018 gik i vasken pga. manglende regn. Vi udvidede dog frørepertoiret og dyrkede over 180 forskellige slags afgrøder i år. Næste år satser vi selvfølgelig på endnu flere. Vi plantede yderligere træer og buske på gården her til efteråret, med flere hindbær og solbær, samt flere af de enkeltstående træer, som vi havde ønsket os. Nu står der morbær, eg, blodbøg, valnød, magnolia og et judastræ langs vejen samt flere træer på marken. I sommers plantede vi 1000 asparges og får yderligere 1600 næste forår. Der går nogle år før de kan høstes, men vi glæder os rigtig meget til at sætte tænderne i nogle sprøde grønne asparges!
I maj måned anskaffede vi os hønseflok nummer 2. Vores erfaringer med at være udsolgt af æg stort set hele sommeren 2018 gjorde, at vi turde kaste os ud i den store investering, som et hjemmebygget, mobilt hønsehus samt høns er. Fra nu af får vi nye hønniker hjem om foråret, beholder dem i halvandet år, som er et halvt år længere end de fleste produktionshøns, og slagter de gamle høns om efteråret. På den måde har vi nok æg om sommeren til at imødekomme efterspørgslen, og vil ikke brænde alt for meget inde med æg om vinteren. Indtil nu, med lidt held og flere tilbud i butikken, har vi undgået nogensinde at smide æg ud. Det er vi rigtig, rigtig glade for. Vi fik slagtet hønsene på et mikro-slagteri på Sjælland i september og de blev solgt i løbet af et døgn da vi udbød dem til salg på Facebook. Det gik lidt for stærkt så vi endte med ikke at have nogen til os selv! Men det var kun godt, vi ville bare ikke have at de skulle destrueres.
Til næste år vil vi, udover at blive forældre, overtage ansvaret for udlejningen af de sommerhytter, der er på gården, og forpagte yderligere 9 hektar. 8 hektar er allerede økologisk og var drevet af Hans Christian i Toftebjerg, den sidste hektar er den lille trekantsmark, som ligger i svinget mellem os og Alstrup by. Den mark skal lægges om til økologi, så om 2 år kan vi sælge afgrøder dyrket på marken som økologiske. Vi har ingen planer om at udvide grøntsagsproduktionen, da vi er glade for den afstemning, der er nu med gårdbutik, restauranter og vores abonnementsgrønt. At øge produktionen ville kræve, at vi ledte efter nye kunder og ansatte flere. I stedet for håber vi på at dyrke lidt af det foder, som vi giver hønsene, så vi prøver med lidt havre til næste år.
Vi føler os utrolig taknemmelige for al den støtte, vi har fået, siden vi kom til Samsø og er rigtig glade for, at så mange handler ind hos os eller er medlemmer af vores fællesskabsstøttede landbrug, også kaldet CSA eller abonnementsgrønt. Vi kan stadig ikke helt finde ud af det bedste navn, så I kan bare kalde det, hvad I vil! Alle de 40 pladser til Vinter CSA er næsten fyldt, og vi har besluttet os for at udvide til 60 medlemmer næste sommersæson.
Der er selvfølgelig også en hel del ting, som vi skal blive bedre til. Vi er stadig frustrerede over størrelsen på vores kartofler, selvom folk er meget søde til at sige, at de jo godt kan lide dem små. Vi håber på lidt mere regn til næste sommer og så har vi også udpeget et lidt mindre sandet område til kartoflerne næste år! Vi mistede alle vores agurker, fordi vi reagerede for sent på nogle flyvende bæster i drivhuset. De overlevende rabarber har vi flyttet til et lidt bedre område i håbet om, at de på et tidspunkt i fremtiden kommer til at trives! Men vi glæder os til at blive bedre og vi ved, at der kommer nye og forhåbentligt også spændende udfordringer næste år. Tak for i år, vi glæder os til at se jer i det nye!
Tak for i år, vi glæder os til at se jer i det nye!